Het Handboek Fotografie

Dit boek is overbodig

Althans, zo lijken camerafabrikanten daarover te denken. "Een druk op de knop, en u krijgt fantastische resultaten", is hetgeen dat door hen beloofd wordt. Vaak heb je echter veel meer nodig om een goede foto te maken. Vaak, maar niet altijd.

De weg naar een betere foto gaat niet via een betere camera, zoals door de fabrikanten beloofd wordt, maar via een zoektocht naar wat jij mooi vindt, wie jij bent en wat jij wilt zeggen of laten zien. Daarnaast zal die weg je langs wat technische kennis leiden, fotografie bestaat immers voor een groot deel uit techniek!

Het Handboek Fotografie zet de technische kant van fotografie op verbluffend eenvoudige wijze uiteen. Zodanig dat de beginnende fotograaf een degelijke technische basis kan opbouwen, en dat de gevorderde fotograaf zijn kennis kan verfijnen. Dit alles onder begeleiding van tientallen fantastische foto's en schematische tekeningen.

Waarom dit boek?

Ik ben om twee redenen aan dit boek begonnen. Reden 1 is dat ik vaak van cursisten de vraag krijg of er documentatie bij de cursus zit. Vanaf nu kan ik hierop dus "ja" antwoorden. Reden 2 is omdat ik vind dat er weinig goede boeken zijn over de techniek achter fotografie. De boeken die de techniek correct uitleggen gaan meestal veel te diep, waardoor ze voor veel mensen onbegrijpbaar worden. De boeken die oppervlakkiger zijn leggen de techniek vaak niet fatsoenlijk uit, en geven vaak zelfs een verkeerd beeld.

Dit boek legt het basisdeel van de techniek op eenvoudige wijze uit, waarbij ik bewust op zoek ben gegaan naar genoeg diepgang voor de meer ervaren fotograaf maar toch simpel genoeg zodat het voor de meesten te bevatten is. Het formaat is daarbij lekker compact: hxbxd: 21x14x0,7 cm, het boek heeft 88 pagina's.

De Foto's

In het boek staan tientallen foto's, varierend van landschap tot bruidsfoto, portret tot macro en stadsgezicht tot sport. Drie foto's verdienen een speciale vermelding: twee ervan zijn gemaakt door de in Amerika wonende, Zuid Afrikaanse fotograaf Neil van Niekerk, daarnaast staat achterop het boek een door Martijn Wijns gemaakte foto van mijzelf. Alle andere foto's zijn door mij gemaakt.

Voorbeeld

Via deze link (pdf, 868 kb) kun je een klein deel van het boek bekijken. Dit bestand bevat de eerste 12 pagina's en de index pagina.

Enthousiast?

Als je het idee hebt dat dit boek jou verder kan helpen, dan kun je het bestellen door onder op de pagina op de "bestellen" knop te drukken.

Ik wens je veel leesplezier!
Freddy Hurkmans

freddyh beginpagina leren over fotografie: fotografie artikels door Freddy Hurkmans handboek fotografie door Freddy Hurkmans
informatie over het Handboek Fotografie de foto's in het Handboek Fotografie